Introductie + Ik zoek een E36 328i Cabrio (Facelift)

 • Het forum is momenteel nog onder constructie, maar je kan het al wel gebruiken. Hier en daar gaan er in de loop van de dagen/weken veranderingen doorgevoerd worden.

JLST

New member
Hey allemaal,

Ik stel me graag even voor:
Ik ben Jil, 31 jaar, woonachtig te Roeselare en al van kinds af een groot E36 liefhebber.

Het begon allemaal toen mijn ouders in de vroege jaren 90 een E36 320i cabrio aanschaften in Madeira Violet met een zwart lederen interieur.
Liefde op het eerste zicht was dat voor mij! Wat een heerlijke auto om als klein manneke op de achterbank te zitten en te genieten van het cabrio rijden.
Ik heb hier veel mooie herinneringen aan.

Toen mijn ouders scheidden, ging de wagen mee met mijn vader maar die moest de cabrio kort daarna, wegens financiële redenen,
spijtig genoeg verkopen. Desondanks had de E36 een enorme indruk op mij nagelaten en had ik mezelf één iets beloofd: Van zodra ik
oud genoeg ben en mijn rijbewijs haal, koop ik een E36 cabrio. Ik was toen een jaar of 6 geloof ik, haha!

Zo gezegd, zo gedaan en rond mijn 18e schafte ik mij een Cosmos zwarte, 318i cabrio van 1995 aan.
Mijn geluk kon niet op en eindelijk kon ik genieten van waar ik al zo lang op gewacht had. Aaah wat was de nostalgie was toen al sterk!
Lekker cruisen tijdens zomeravonden en uitstapjes maken met het eerste liefje, meer heeft een tiener niet nodig, toch? Heerlijk!

In 2012 heb ik de wagen dan uiteindelijk moeten verkopen omdat ik voor mijn job een grotere wagen nodig had. Ik ben toen overgeschakeld naar een E91 320i.
Ondanks de E91 een enorme upgrade was, miste ik mijn oude E36 toch stiekem... Maarja, dat zou wel slijten (dacht ik) :p
Het leuke is dat ik mijn oude 318i tot op vandaag nog steeds soms eens zie rijden in Roeselare. Ik herken hem uit de duizend!

De jaren gingen voorbij en ik had mij voorgenomen om ooit een E36 M3 Coupe aan te schaffen. Maar zoals dat wel vaker gebeurt, bleef dat uitgesteld worden.
In 2013 kocht ik mijn eerste project: een zwarte Mercedes W115 200D van 1968 die ik volledig gerestaureerd heb.
In 2019 heb ik die verkocht omdat ik de kans had een andere jeugddroom waar te maken en toen kocht ik mij een Nissan Skyline R32 GT-R.
Ook deze wagen heb ik in verre mate gerestaureerd, zoals bijvoorbeeld een volledige engine rebuild met 586pk. Dat was pas een money pit :p

Ondanks de Skyline een enorm dikke wagen en erg uniek was, merkte ik al snel dat de vele aandacht die ik trok en de power die dat beest maakte eigenlijk niet is wat ik wil.
En telkens ik begon na te denken over wat ik dan wel wil, dacht ik terug aan de tijd waarin ik met mijn bakkes in zon in mijn E36 cabrio reed. Gewoon genieten... dat is wat ik wil!
Eerder dit jaar heb ik dan ook mijn GT-R verkocht en stond mijn beslissing vast: Ik wil gewoon terug naar een E36 cabrio.

Dus nu ben ik geduldig op zoek naar die ene perfecte E36 die alles te bieden heeft waar ik naar op zoek ben.
Eerst was ik van plan om uit te kijken naar een M3, maar toen ik enkele maanden terug de kans kreeg om zowel met een M3 als een 328i te rijden, vond ik de 328i eerlijk gezegd toch een stuk aangenamer en confortabeler rijden.

Wat zoek ik precies? Een E36 328i Cabrio:
 • Facelift
 • In zo'n goed mogelijke en originele staat
 • Volledige en correcte historiek
 • Manueel
 • M-pakket
 • Liefst een kilometerstand onder de 100.000
 • Liefst zo goed als full option
Qua kleurencombinatie neig ik naar:
 • Madeira Violet - zwart leder
 • Techno Violet - zwart leder
 • Cosmos zwart - zwart leder
Andere kleurencombinaties vallen te overwegen, maar rood, geel, Avus blauw, Estoril blauw, wit en zilver zijn minder mijn ding voor een cabrio. Ondanks ik een E36 knap vind in elk kleur!

Ik kijk dagelijks naar Mobile.de, 2dehands.be, marktplaats.nl, Autoscout24,... met de hoop dat ik mijn droom E36 daar plots zal zien staan. Ook "Premium Classics" en "Cabrio Maarten" (vriendelijke gasten) in Nederland zijn op de hoogte en 'helpen' mee uitkijken.

Mochten jullie zelf nog tips hebben over welke websites ik best check, welke handelaars eventueel kunnen helpen, of wat dan ook die mij kan helpen bij mijn zoektocht, laat het mij zeker weten want dat zou ik ten zeerste appreciëren.

Hopelijk kan ik er op de volgende meeting bij zijn ;)
 
Last edited:

Psychotronik

Administrator
Staff member
Welkom hier Jil!

Dat word een moeilijke zoektocht, maar.... doenbaar. 👏 .

Kleinanzeigen.de kan misschien ook helpen ?


Je zal het uur op uur moeten kijken bij wijze van spreken om toch u droom te vinden. Maar eens gevonden zal je het nier beklagen . Moest ik iets tegenkomen dan zal ik het hier plaatsen . 😀
 

Psychotronik

Administrator
Staff member
Als je de zoektocht nog moeilijker wilt maken. De cabrios van 1999 zijn beter behandeld in de dorpels van het fabriekaf. Dit zou doorroesten voorkomen
 

JLST

New member
Als je de zoektocht nog moeilijker wilt maken. De cabrios van 1999 zijn beter behandeld in de dorpels van het fabriekaf. Dit zou doorroesten voorkomen
Ooh interessant! Ik zal er zeker rekening mee houden maar het is inderdaad al moeilijk genoeg :p

Een knappe 320i vinden is blijkbaar wel wat makkelijker, maar ik vermoed dat een 328i een pak leuker rijdt? Heb de kans nog niet gehad om met een 320i te rijden.
 

Kvb

New member
Hey, mooi verhaal met je passie voor de E36! daarmee scoor je! Je weet goed wat je wil, en ik kan je keuze goed begrijpen. De 328 handbak rijdt geweldig, een 320 heeft ietsje meer moeite met de versterkte carrosserie. Punt is dat méér dan de helft van de 328's met automaat werden geproduceerd, dus jouw model is minder geproduceerd en méér gevraagd, hetgeen de prijs opdrijft. Stel je e-mail melding in op de zoekwebsites, volg de prijzen goed op en als je een interessante auto ziet moét je snel zijn!!! Premium Classics moet echt veel verdienen op een auto, Cabrio Maarten is een eerlijke handelaar die zeer perfecte auto's aanbied. alternatief is mss een 325 ofzo. Veel succes met je zoektocht, ik hoop dat we je snel onderweg zien met je droomauto!
 

Psychotronik

Administrator
Staff member
Een goede uitgeruste 320i kan je zeker makkelijker vinden . Een 325i daarentegen is dan alweer een prefacelift. Al zou ik zelf geen zorgen maken of je nu een pre facelift of facelift koopt. Buiten de ouderdom rijden ze juist hetzelfde. Alleen zal je digitale airco en dergelijke hebben.


Een 320i rijdt wel fijn om te cruisen . Verwacht er geen zotte acceleratie van, maar toch zeer leuke motor en vlot in het huidige verkeer !


Ik persoonlijk zou als ik een 328i zocht ineens een m3 zoeken. Dan heb je zeker die voldoende power als je met zo een nissan enz hebt gereden. Het is maar wat je wilt uiteraard...


Zelf heb ik een paar 320i cabrio's gehad en ook die deed ik met spijt weg . Dus motoracceleratie was niet zo slecht.


Rij maar eens in een 318tds dan . 😅
 

Avus 3.0

Active member
Staff member
Leuk verhaal dat je neergeschreven hebt. En hieruit kan ik alleen maar opmaken dat je een echte autoliefhebber bent die precies redelijk handig is maar nog belangrijker is dat je het genot van het autorijden verkiest boven de pk wedloop en elektrificatie van de huidige wagens.
Je hebt al wat ervaring met E36's en weet goed wat je wilt daarom zal het geen gemakkelijke zoektocht worden maar zeker niet onmogelijk.

Veel succes met je zoektocht, groetjes van een een Avus blauwe M3 cabrio eigenaar (wat totaal uw ding niet is 😜)
 

Psychotronik

Administrator
Staff member

JLST

New member
Heel erg bedankt om te helpen uitkijken! Ik had beide wagens ook al eens zien passeren. Ze spraken mij tot nu toe niet volledig aan, maar wie weet ga ik toch nog eens gaan kijken.
 

Kvb

New member
Heb je deze gezien, staat al een tijdje te koop, geen idee hoe de auto eruitziet. Indien de auto ok is lijkt de prijs me acceptabel.
Kleur komt overeen met je wensen, extra PK's zoals Psychotronik zegt heel fijn in combinatie met Cabrio rijden.
Als deze in Duitsland te koop zou staan, mag je zéker rekenen op +5.000€, als hij ok is...
 

JLST

New member
Heb je deze gezien, staat al een tijdje te koop, geen idee hoe de auto eruitziet.
Ik heb deze inderdaad een tijdje terug ook tegengekomen en die komt inderdaad al redelijk dicht bij wat ik naar op zoek ben.

Ondanks het mij wel cool lijkt om een M3 te hebben, staan mijn gedachten toch op een 328i na met beide gereden te hebben. En ik hoop toch echt een nette facelift te vinden.

@Psychotronik @Kvb @Avus 3.0 Ik ben wel eens benieuwd naar jullie mening over deze 328i die in Nederland te koop staat. Deze is zo goed als volledig wat ik naar op zoek ben, op een paar puntjes na maar het grootste 'probleem' is dat de kilometerstand niet volledig verifieerbaar is. De wagen zou origineel uit Duitsland komen en in 2010 naar Nederland ingevoerd geweest zijn met een kilometerstand van ongeveer 9.000km.

Er is een jaarlijks tellerrapport beschikbaar van sinds de wagen in Nederland is, maar eigenlijk is het niet zeker of de wagen effectief slechts 9.000km had toen die van Duitsland kwam. Een onvolledige historiek is natuurlijk heel spijtig... Het verhaal erachter is dat de wagen heel lang in een ondergrondse parking heeft gestaan, de eerste eigenaar verhuist is naar de USA (en dus de wagen achtergelaten heeft) en dan ook de papieren heeft kwijtgespeeld.

De wagen is 10 jaar in het bezit geweest van Gerrit Jonkers (erkend BMW servicepunt), die deze wagen als privéwagen heeft gebruikt en slechts een 10.000km extra op de teller heeft gezet. Vreemd genoeg hebben ze zelf ook niet echt een historiek bijgehouden ivm het onderhoud. Ik heb contact gehad met hem en de reden die hij opgaf is omdat hij zelden met de wagen reed en hij niet van plan was die uiteindelijk te verkopen. "Toen was het bijhouden ervan ook een minder beheerd iets" zei hij.

Ik ben de wagen uiteindelijk gaan bezichtigen en ondanks de wagen echt fantastisch rijdt, heel veel opties heeft en in een nette staat is, heb ik volgende zaken opgemerkt:
- De velgen zijn herspoten en de buitenranden vertonen een duidelijk kleurverschil
- De niet originele radio die er nu inzit, werkt niet. (kleinigheidje... kan makkelijk bekeken worden)
- De rechterachterflank is herspoten en dat kon wel wat beter gedaan zijn. De reden van het spuitwerk was geen ongeval maar omdat de wagen kort naast een brand heeft gestaan enkele jaren terug.
- Onder het reservewiel in de koffer, lag een klein bodempje water. Niet veel, maar toch vreemd... Enig idee als dit eventueel een waterafvoer probleem kan zijn?

Wat denken jullie van het bovenstaande? Lijkt jullie dit mogelijks toch een eerlijke auto? Zouden jullie je zorgen maken over de onvolledige historiek bij een wagen die 45.000km aanduidt?

De prijs is trouwens bespreekbaar.
 

Psychotronik

Administrator
Staff member
Iets wat van duitsland naar een ander land gaat is meestal vantevoren hun km teruggedraaid .


Het zou kunnen dat niet niet gebeurd is . Begrijp me niet verkeerd. Ik ga ze liever zelf rechtstreeks uit duitsland halen dan.Het verhaal is voor mij al duister. Iets klopt er volgens mij niet. Hij is gewoon teruggedraaid. Gewoon laten staan is mijn voorkeur.

Een bmw door een erkende servicepunt en geen onderhoudshistoriek is de reinste onzin.


Een m3 kost evenveel aan tax als een 328i bij mijn weten. Waardevaster is die ook.

Is dat belangrijk? Neen totaal niet . Ik zou u zelf een 328i aanraden van 250.000 km . Je moet die keuze zelf maken . Ik koop zelf ook geen auto voor toekomstgeld .


Voor mij is geld dat het zou kunnen opbrengen(winst) niet belangrijker dan het goed gevoel dat ik ermee heb . Het leven is te kort om niet gelukkig te zijn met wat je hebt . 😀
Laat hem maar staan tenzij je er een goed gevoel bijhebt . Een e36 op 45000km met water in de wielbak... het zou kunnen . Maar toch..
 

JLST

New member
@Psychotronik Bedankt voor je eerlijk antwoord. Aangezien ik twijfel is dat al reden genoeg om de wagen te laten staan. Beter geen risico en verder uitkijken tot ik die ene perfecte vind.
Een m3 kost evenveel aan tax als een 328i bij mijn weten.
Een tijd terug eens een simulatie laten doen door mijn verzekeraar en qua verzekering valt het erg goed mee:

BMW E36 M3 met 235 KW (321PK) : BA 363.50 euro per jaar
BMW E36 328i 141 KW (193PK) : BA 302.43 euro per jaar

De jaarlijkste taks scheelt een goeie €500 wat al bij al meevalt maar over de jaren heen loopt dat natuurlijk ook op.
Dit is de verkeerssimulatie die mij toen doorgestuurd werd:

BMW E36 M3:
- Jaarlijkse verkeersbelasting: €1662,84
- Belasting op inverkeerstelling: €1733,38

Is een totaal van €3396,22 voor het eerste jaar.

BMW E36 328i
- Jaarlijkse verkeersbelasting: €1138,64
- Belasting op inverkeerstelling: €595,03

Is een totaal van €1733,67 voor het eerste jaar.

Na het rijden met zowel een M3 als een 328i, bovenstaande cijfers in gedachten te nemen en het verschil in aankoopprijs denk ik niet dat een M3 mij meer plezier zou bezorgen die het prijsverschil waard maakt. Natuurlijk is dat puur mijn mening en zullen sommigen hier totaal anders over denken, wat zeker ok is!

Voor mij is geld dat het zou kunnen opbrengen(winst) niet belangrijker dan het goed gevoel dat ik ermee heb . Het leven is te kort om niet gelukkig te zijn met wat je hebt .
Hier ga ik volledig mee akkoord! Is precies wat ik ook vind. 😀
 

Avus 3.0

Active member
Staff member
Op foto ziet de nederlandse 328 er wel heel mooi uit maar nadat ik uw beschrijving van de wagen gelezen heb dan volg ik Steven (Psychotronik) zijn mening. Er zijn iets te veel puntjes die niet kloppen, voor bijna 25K zou ik hem dan zeker laten staan.

De simulatie van de prijzen ivm verzekering kunnen zeker kloppen want ik betaal ook zoiets ongeveer. Ivm de taksen op de wagens is er een zeer groot verschil ivm de uitstoot die effectief op de papieren van de wagen staat. Hier moet je goed opletten want als dit niet klopt (import wagen) of gekend is kan je wel eens een pak meer betalen dan dat je eerst gedacht hebt. Vermits je opzoek bent naar een cabrio , die redelijk goed in orde staat en als 2e wagen gaat gebruikt worden vermoed ik niet dat je deze in de wintermaanden gaat gebruiken. Als de jaarlijkse taksen van de wagen dan te hoog zijn kan je deze ook nog steeds elke winter uitschrijven tot hij oldtimer is en dan recupereer je telkens een deel van de betaalde rijtaksen...
 

Psychotronik

Administrator
Staff member
Misschien intressant? Wel geen m pakketVolgens mij een eerlijke wagen . Je ziet dat aan bepaalde dingen . Handschoenkastje dat niet doorzakt.
Originele radio erin.
Boekjes
....
 
Last edited:

JLST

New member
Misschien intressant? Wel geen m pakket
Thanks! Hmm ja ik snap wat je bedoelt en het ziet er inderdaad een eerlijke wagen uit. Leuk kleur ook!

Ik heb er geen waauw gevoel bij maar kan natuurlijk niet missen met eens te gaan kijken. Ik zal beginnen met een mail te sturen voor nog wat extra informatie :)
 

Kvb

New member
Misschien is dit iets voor jou? De handelaar is een echte E36 specialist, mijn cabrio is bij hem om terug in nieuwe staat te brengen. Zijn prijzen zijn volgens de voertuigen eerlijk, de auto's staan nooit lang te koop. Wie weet...
 

JLST

New member
Misschien is dit iets voor jou? De handelaar is een echte E36 specialist

Thanks! Ik volg hem op YouTube waar ik jouw auto ook voorbij had zien komen. Echt de max! :D

Bedankt om de specifieke link te delen. Ik zal die ook in de gaten houden en wie weet heeft hij binnenkort iets dat aanleunt bij wat ik hoop te vinden. 🤞
 
Top