E36 - 1998 - 328i - Orientblau Metallic

  • Het forum is momenteel nog onder constructie, maar je kan het al wel gebruiken. Hier en daar gaan er in de loop van de dagen/weken veranderingen doorgevoerd worden.

JLST

New member
Hallo mede-E36-liefhebbers!

Ik ben Jil, 32 jaar (mijn introductie vind je hier) en na 13 maanden is mijn zoektocht naar een 328i cabrio in "uitmuntende" staat tot een einde gekomen en ben ik de trotse eigenaar van deze Orientblauwe E36 uit 1998:
IMG_1709.JPG

De wagen heeft nu 98.000km, staat ongeveer 97% origineel en ik heb deze kunnen kopen van de 2e eigenaar (1998 - 2023) in Duitsland. BMW Munchen was de eerste eigenaar.

Meer dan een jaar heb ik dagelijks alle 2de-hands websites in Europa afgeschuimd toen deze 328i plots te voorscheen kwam. Het enige nadeel was dat hij op 9 uur bij mij vandaan stond bij Dresden (Duitsland) en ik dus niet zomaar snel even kon gaan kijken.

Na contact op te nemen met de eigenaar was het al meteen duidelijk dat ik snel zou moeten zijn, want er was een Fransman die ook enorme interesse had en al een bod had gedaan. De eigenaar was dat bod aan het overwegen en hij had de Fransman beloofd die zelfde dag nog te beslissen. Gelukkig was het een zeer vriendelijke kerel en hij stelde voor om alles via Facetime te overlopen zodat ik ook een kans had. Na meer dan een uur te praten en de wagen te zien via videogesprek had ik er een goed gevoel bij en ik wist dat ik deze kans gewoon niet kon laten liggen. Al wat nog resteerde was hoger bieden en hopen dat het geen "biedingsoorlog" zou worden met andere geïnteresseerden. Maar ik had geluk dat de Fransman zijn budget het niet toeliet om hoger te gaan en de eigenaar tevreden was met mijn bod. 🎉

2 weken later was ik dan eindelijk vol spanning op weg om de wagen voor het eerst te zien en hem officiëel demijne te maken. Alles was zoals verwacht en de vorige eigenaar was gewoon de vriendelijkste mens waarvan ik ooit een wagen heb gekocht. Hij had alles op voorhand bekeken voor mij om transit-nummerplaten te kunnen regelen en aangezien ik geen Duits spreek en de mensen waar ik zo'n platen kon verkrijgen geen Engels spraken, had hij voorzien dat één van zijn werknemers mee zou gaan met mij naar de kantoren om alles in orde te brengen.

En dan was het eindelijk zo ver! Het verlangen was voorbij en de E36 was klaar voor een rit van 850km naar huis. Alles is vlekkeloos verlopen en wat was het zaaalig! Dat was 9 uren rijden met een smile tot achter mijn oren 😁

Ondertussen zijn we een goeie maand verder, is de wagen ingeschreven en heb ik natuurlijk al enkele keren kunnen genieten van heerlijk cabrioweer.

De BIV heeft mij wel goed liggen door een foutieve CO2 uitstoot te nemen en mij €4000 aan te rekenen. Ik heb het betwist en de juiste waarde aangetoond via de homologatiedienst van BMW... Nu is het afwachten en we zien wel wat het geeft. Als het mij €4000 moet kosten, dan kon ik zowel een M3 gekocht hebben :p

Zoals eerder vermeld is de wagen ongeveer 97% origineel. Ook nog volledig 1e lak wat natuurlijk ook betekent dat er hier en daar wat imperfecties zijn (vooral steenslag op de neus), maar een goede polierbeurt zal al wonderen doen. Het enige wat niet origineel is, is de radio en het feit dat er xenon lichten gemonteerd zijn.
De softtop is enkele jaren terug vernieuwd, maar volledig origineel bij een BMW-specialist.
Vorig jaar is de onderzijde van de wagen gecontroleerd en volledig gecoat geweest.

Ondanks de wagen zich in een zeer nette staat bevindt, ben ik toch van plan om binnenkort de wagen nog wat meer op punt te zetten. Hiervoor zal mijn E36 terug naar Duitsland gaan, bij Clubsport Automobile die ook @Kvb zijn prachtige M3 gerestaureerd heeft.

De plannen momenteel zijn:
- Herspuiten neus
- M3 lip monteren vooraan
- Styling 24 velgen (wordt een ganse zoektocht...)
- Namontage armsteun
- Namontage cruise control (nog niet zeker)
- Waarschijnlijk een Eisenmann uitlaat
- Grote "computer"
- ...

En de rest zien we nog wel. Deel gerust eventueel suggesties.

Ik zit wat in een tweestrijd, want aangezien de wagen nog zo goed als origineel is, wil ik er aan de ene kant niets of zeer weinig aan veranderen, maar aan de andere kant heb ik de wagen uiteraard gekocht voor mezelf en wil ik hem meer persoonlijk maken en dus leun ik momenteel naar dat laatste. Hoe dan ook, de wagen wordt maximum OEM+ en alles zal bij Clubsport Automobile gebeuren.

In bijlage nog enkele sfeerfoto's van toen ik de wagen voor het eerst zag in Duitsland :)

Ik kijk al uit naar toekomstige meetings en ritjes met andere E36-liefhebbers!
 

Attachments

  • IMG_1433.JPG
    IMG_1433.JPG
    1 MB · Views: 13
  • IMG_1444.JPG
    IMG_1444.JPG
    1,009.7 KB · Views: 14
  • IMG_1443.JPG
    IMG_1443.JPG
    932.2 KB · Views: 14
  • IMG_1448.jpg
    IMG_1448.jpg
    1.7 MB · Views: 15
  • IMG_1447.jpg
    IMG_1447.jpg
    1.8 MB · Views: 20
  • IMG_1434.jpg
    IMG_1434.jpg
    1.3 MB · Views: 22

Avus 3.0

Active member
Staff member
Respect voor het geduld hebben in de zoektocht naar de juiste E36 voor u. Op foto ziet hij er alvast zeer goed uit en de aanpassingen die je zoekt uit te voeren klinken ook veel belovend. (Style 24 velgen zitten een 328 cabrio als gegoten en een eisenmann klinkt bangelijk 🔥 )

Ai ai, de belgische (R)overheid en taksen gaan dan ook nooit goed samen. Alles goed nakijken en asap klacht indien zoals je gedaan hebt is de boodschap als ze weer eens een flater begaan zijn. Als je de juiste attesten met de juiste CO2 kan voorleggen (deze zijn sowieso te verkrijgen voor een '98 via de dealer of bmw belgium) dan komt dit zeker en vast goed.
Succes alvast met de rompslomp.

Eerst en vooral genieten van de cabrio en het mooie weer zou ik zeggen , al de rest heb je nog tijd genoeg voor...
 

Kvb

Member
Dikke proficiat, Jill! Tempomat kan ik ten zeerste aanbevelen, doet deugd om tijdens een rit 's de voet van het gaspedaal te kunnen doen!
Nu nog de voorste 7,5 Styling 24 vinden... Ben benieuwd wat Clubsport Automobile ervan gaat maken, maar is nu al een uniek pareltje hoor!!!
 

Jill_e36

Member
In één woord: wauw!
Moedig om hem over de telefoon te kopen maar dat zal je ongetwijfeld goed afgewogen hebben. En zo te zien heeft het geloond: de wagen staat er echt prachtig bij :love:

Geniet ervan en we weet tot ooit eens op een meeting ;)
 

Psychotronik

Administrator
Staff member
Knappe wagen !

Hopelijk heb je er veel veilige en goede kilometers ermee op de baan 😎 .



Wat de armsteun betreft, ik heb er nog wel enkele in stock in verschillende kleuren .
 

JLST

New member
Kleine update:

Ondertussen is mijn 328i cabrio zo goed als afgewerkt en vorige week was hij te bewonderen op Essen Motorshow in Duitsland. Hier enkele foto's:
1.jpg

2.jpg

3.jpg

Uiteindelijk heb ik heel wat meer gedaan aan de wagen dan wat ik oorspronkelijk gepland had:
- Volledig herlakt
- Koplampen terug origineel (zaten Xenonlichten in)
- M3 lip aan voorbumper
- Set Styling 24 (voorlopig een occassie set terwijl ik rustig verder zoek naar nog 2 nieuwe voorenste)
- "Dry Ice Cleaning" van de onderzijde
- Volledige behandeling tegen roest (cavity sealing)
- Eisenmann uitlaat
- Alle rubbers vernieuwd die nog nieuw te krijgen zijn
- Armsteun naderhand ingebouwd
- M versnellingspook
- M stuur (maar nog aan het uitkijken naar een airbag in zo goed als nieuwe staat)
- Leder van zetels en deurpanelen behandeld
- Grote computer
- Kleine antenne (nog te monteren)
(328i badge komt ook terug op de koffer)

Volgende week zaterdag komt de wagen terug thuis en ik kijk nu al uit naar het voorjaar om er volop van te kunnen genieten! Meer foto's van de wagen volgen.

Eind deze maand of begin januari komt er ook nog een video online op het YouTube kanaal van Clubsport Automobile zelf waarin de gehele restauratie gedocumenteerd is. Eens de video online is, deel ik hem hier ook.
 

Psychotronik

Administrator
Staff member
Wat een pareltje ! Hopelijk hebben ze er op de beurs wat met hun vingers afgebleven ? Want mensen durven wel snel andere hun auto aanraken op zo een beurs met eventueel krassen tot gevolg en dat willen we uiteraard niet . :D
 

JLST

New member
Wat een pareltje ! Hopelijk hebben ze er op de beurs wat met hun vingers afgebleven ? Want mensen durven wel snel andere hun auto aanraken op zo een beurs met eventueel krassen tot gevolg en dat willen we uiteraard niet . :D
Thanks! Ja hoor want de wagen werd eigenlijk voor het merendeel van de beurs afgedekt daar het al snel duidelijk was dat heel veel mensen achter niets kijken en inderdaad overal aankomen of met hun rugzakken/jassen/ritsen/... tegen de wagens slepen. Heel spijtig dat sommige mensen niet gewoon wat voorzichtiger zijn.
 

Psychotronik

Administrator
Staff member
Ja ik zie dat dikwijls met interclassic beurzen. Daar staan de prijzen er dan nog in het groot op en zelfs dat heeft geen effect.
 
Top